comScore

Galatasaray Galatasaray

Unutulmaz Galatasaray - B.Dortmund maçları

22 Ekim 2014, Çarşamba 17:31

Galatasaray ve Borussia Dortmund'un ismi aynı anda anıldığında kuşkusuz Galatasaraylı taraftarlar gururlanıyordur. İki takım bugüne kadar 4 kez karşılaştı. Bu 4 unutulmaz maçı da sizlere hatırlatalım istedik.

FutbolArena Özel - Şampiyonlar Ligi'nde temsilcimiz Galatasaray, Borussia Dortmund ile çok kritik bir maça çıkıyor.

İki takım arasında bugüne kadar 4 maç oynandı. İşte o maçlar ve hikayeleri
17.09.1997 Galatasaray 0-1 Borussia Dortmund 
 
Galatasaray B. Dortmund ile ilk olarak 1997 yılında karşılaştı. 17 Eylül 1997 yılında Şampiyonlar Ligi A Grubu'nun açılış maçını oynayan iki takım, Ali Sami Yen Stadı'nda karşılaştı. Cimbom'un rakibi, bir önceki sezon Şampiyonlar Ligi'ni kazanmış, kadrosunda Stefan Klos, Lars Richen, Paul Lambert ve Stephane Chapuisat gibi çok önemli isimler olan bir takımdı. Teknik adamlık koltuğunu ise, o sezonun başında gelen ve daha sonraları Beşiktaş'ı da çalıştıran Nevio Scala, Ottmar Hitzfeld'den devralmıştı.
 
Maç öncesinde bir iddia ortalığı çok karıştırmıştı. Maçı yönetecek hakem Jose Maria Garcia Aranda'nın Borussia Dortmundlu yöneticilerle yemek yediği öne sürülmüş ve bu durum karşısında Galatasaray yönetimi maçla ilgili endişeli olduklarını söylemişti.
 
Galatasaray ise bir önceki sezonu şampiyonlukla tamamlamış ve 3 sezon aradan sonra Şampiyonlar Ligi'nde gruplara kalmıştı. Fatih Terim'in öğrencileri maça çok hızlı başlamıştı. Oyunun hakimi Galatasaray idi. Zaman zaman net pozisyonlar bulan sarı kırmızılıların Hakan Şükür ile bir topu direkten dönmüştü. Dakikalar 73'ü gösterdiğinde Bülent Korkmaz'ın ıskası sonucu pozisyona giren Chapuisat, topu ağlara göndermekte zorlanmadı.
 
Oyundan kopmayan Galatasaray, son dakikalarda Hagi ile yakalamış olduğu serbest vuruşta bir kez daha direğe takılınca maçtan 1-0 yenik ayrılmıştı.
 
26.11.1997 Borussia Dortmun 4-1 Galatasaray
 
Galatasaray, 1997-1998 sezonunda Şampiyonlar Ligi'nde ilk 2 maçını kaybetmiş, 3 maçında Sparta Prag'ı 2-0 yenerek 2. Tur için umutlanmıştı. Sarı-Kırmızılılar, ilk maçta elinden kaçırdığı Borussia Dortmund'a 26 Kasım 1997'de konuk oldu. İşler ilk maçtaki gibi Galatasaray lehine gitmedi. Galatasaray 22. dakikada Vladimir But ve 33. dakikada Heiko Herrlich'in golüne engel olamadı ve soyunma odasına 2-0 geride girdi.
 
Gurbetçilerimizin büyük ilgi gösterdiği karşılaşmada ikinci yarı da talihsiz geçti. Michael Zorc'un 47 ve 86. dakikada attığı goller temsilcimizin 2. Tur kapısını kapatıyordu. Cimbom'un tek sayısı ise Ergün Pembe'den gelmişti.
 
02.03.2000 Borussia Dortmund 0-2 Galatasaray
 
Türk futbolunun ve Galatasaray'ın en unutulmaz maçlarından biriydi belki de... Galatasaray, Şampiyonlar Ligi'nde grubunda 3. olup UEFA Kupası'nda gitmeye hak kazanmış, 3. Tur'da Bologna'yı saf dışı bırakmış ve Borussia Dortmund'un rakibi olmuştu. İlk maç Westfalenstadion'daydı. Temsilcimize 5 bin kontenjan ayrılmıştı. Ancak tribünlerin dörte üçü Türk taraftarlardan oluşuyordu.
 
Galatasaray'ın hakemin düdüğü çalar çalmaz nasıl boğucu bir pres yaptığına, bütün takımın birbirini ezberlemiş bir şekilde nasıl makina düzeninde oynadığına şahit olduk. Zira Galatasaray, Dortmund'a sahayı dar ediyordu. 33 dakikada Hakan Şükür'ün ile ilk golü buldu Galatasaray... Tam ilk yarı böyle bitecek derken. Karpatların Maradona'sı Hagi sahneye çıktı. Öyle bir şut avladı ki Jens Lehmann'ın yapacak bir şeyi yoktu...
 
İkinci yarı da Cimbom'un kontrolünde geçince İstanbul'a büyük avantajla giden temsilcimiz 1 hafta sonraki rövanşı beklemeye koyuldu
 
09.03.2000 Galatasaray 0-0 Borussia Dortmund
 
Aradan bir hafta geçmiş rövanş günü gelmişti. ilk maçta alınan garanti skor sonucu olsa gerek beklenen olmuş ve Almanya'daki maç gibi hareketli geçmemişti. Galatasaray kendini hiç zorlamamış, Dortmund ise hiç bir şey yapamamış, Cimbom güle oynaya turu geçmişti. Bu maçın ardından Dortmund'un en önemli oyuncularından Lars Richen'in sarfettiği "sabaha kadar oynasak gol atamazdık" sözleri ise çok konuşulmuştu.
 
Galatasaray'ın kendi sahasında Borussia Dortmund'a gol atamaması taraftarlar arasında minik bir burukluk yaşatmış olsa da 17 Mayıs'ta büyük bir sevinç yaşayacaklardı.
 
Galatasaray UEFA Kupası'nı aldığı sezondan bu yana Alman devi ile resmi maçlarda hiç karşılaşmadı. 2 kez hazırlık maçında karşılaşan iki takım 16 sene sonra Şampiyonlar Ligi Grubu'nda buluştu. Diliyoruz ki bu akşamki maçta temsilcimiz kendi sahasında Dortmund'a ilk golünü atsın ve rakibini mağlup etmeyi başarsın.
 
Haber: Orhun ALİCİKOĞLU

ARKADAŞINI GETİR 50 TL BİLYONPUAN AL!