comScore

Anadolu takımlarıyla uçurum büyük!

21 Ekim 2014, Salı 17:47

Son dönemde Türk futbolunun marka değeri tartışıladursun 4 büyük takımla Anadolu takımları arasındaki ekonomik uçurum bu sene tavan yaptı.
 

FutbolArena Analiz - 960 Milyon Euro, bir başka deyişle 2.734 kattrilyon olan Süper Lig'de oyuncu değerleri her geçen sene artarken, 4 büyüklerle Anadolu takımları arasındaki 'futbolcu değeri' yıllar geçtikçe daha da büyüyor.
 
Ligin lideri Galatasaray
 
transfermarkt.tr verilerine göre 1 milyar Euro'ya dayanan Süper Lig'in oyuncu değerinde başı, Galatasaray çekiyor. Sarı-Kırmızılı takımın kadro değeri 169 milyon Euro... Galatasaray'ın kadroda 28 oyuncusu bulunuyor. Oyuncuların ortalama değeri ise 6 milyon Euro. Cimbom'un en pahalı oyuncusu ise derbi kahramanı Wesley Sneijder... Hollandalı yıldızın değeri 18 milyon Euro. Sneijder'i 14 milyon Euro ile Burak Yılmaz, 10'ar milyon Euro ile sırasıla Olcan Adın ve Semih Kaya takip ediyor.
 
En çok maaş veren kulüp Fenerbahçe
 
133 milyon Euro'luk değeriyle Süper Lig'deki en pahalı 2. kadroya sahip olan Fenerbahçe, bu alanda zirvede değil ancak bulundurduğu futbolculara en çok maaş veren ekip. Fenerbahçe'de en değerli oyuncuları Emmanuel Emenike ve Moussa Sow. Bu ikilinin değerleri 16 milyon Euro... Yerli oyunculara baktığımız zaman ise Caner Erkin 12 milyon Euro, Mehmet Topal 10.5 milyon Euro ve Gökhan Gönül 10 Milyon Euro ile başı çekiyor. Yeni transfer Diego Ribas'ın değeri ise 8.5 milyon Euro.
 
Beşiktaş'ta 2 yeni transfer...
 
Son yıllarda kemeri sıkan Beşiktaş, yaz döneminde geçen sezona nazaran daha fazla para harcadı. Beşiktaş'ın en değerli oyuncusu, bonservisine 6 milyon Euro verdiği Senegalli yıldız Demba Ba... 9.5 milyon Euro değeri olan Demba Ba'yı bir başka yeni transfer Jose Sosa takip ediyor. Arjantinli oyuncunun değeri 9 milyon Euro. Beşiktaş'ın toplam değeri ise 97 milyon Euro.
 
Trabzonspor para saçtı!
 
Transfer döneminde 12 milyon euro gelir elde eden Karadeniz Fırtınası, oyuncularının bonservis bedelleri olarak 30 milyon Euro harcadı. Trabzonspor'un en değerli oyuncusu Onur Kıvrak. Milli file bekçisinin 12 milyon Euro değeri var. Toplam 83 milyon Euro değerinde bir takım olan Bordo-Mavililer'de Kıvrak'ı 9 milyon Euro ile Oscar Cardozo takip ediyor.

Toplam değerin yarısı 4 büyüklerde...
 
Yukarda yazdığımız dört takım ile Anadolu takımları arasında adeta uçurum var. Geçmiş yıllarda Anadolu kulüpleri 4 büyüklere ekonomik olarak yaklaşmıştı ancak bu sene bu tablo uçurumu beraberinde getirdi. Bu dört takımın toplam değeri 500 milyon Euro. Geriye kalan 14 takımın da 460 milyon euro toplam değeri olduğunu düşünürsek, Trabzonspor dışındaki her bir Anadolu takımının ortalama değeri 34 milyon Euro. 
 
Süper Lig'de futbolcu değeri en az kulüp ise 19.5 milyon Euro ile Mersin İdman Yurdu...
 
Kulüpler kemer sıktı
 
Süper Lig takımları geçen sezon bonservis bedeli olarak 120 milyon Euro harcamıştı. Ancak yaz döneminde takımlarımız transfer harcamalarını epey azalttı. Bu sezon takımlar bonservis bedeli olarak toplamda 78 milyon Euro harcadı.

10 Anadolu takımı 150 bin Euro'dan yukarı bonservis ücreti ödemedi. Genellikle bonservisi elinde olan isimlerle anlaştılar. Hem iddialı takımların yüksek bonservis bedelleriyle oyuncu alması hem de Anadolu takımlarının çok fazla yatırım yapmaması Anadolu kulüplerinin tepe takımlarla arasının açılmasına neden oldu.
 
Haber: Orhun ALİCİKOĞLU

ARKADAŞINI GETİR 50 TL BİLYONPUAN AL!