comScore

Galatasaray Galatasaray

Galatasaray'ın Dortmund karşısında şansı ne?

21 Ekim 2014, Salı 13:20

Şampiyonlar Ligi D grubu 3.maçında TT Arena'da Borussia Dortmund'u ağırlayacak Galatasaray'ın şansını Hüseyin Özkök değerlendirdi.

FutbolArena Özel - Şampiyonlar Ligi'nde grup maçlarında özellikle iç saha karşılaşmaları her zamanbüyük önem taşır. Eğer evinizdeki maçları kazanırsanız gruptan büyük ölçüde çıkarsınız. Ondan sonra dış sahalarda alınacak her puan, avantajınızı daha da pekiştirir. Galatasaray bu bağlamda Anderlecht ile sahasında berabere kalarak önemli bir kayıp yaşadı. Arsenal deplasmanında alınan yenilgi sonrası iç sahada bu defa son yıların en iyi takımlarından biri Borussia Dortmund Türk Telekom Arena'da konuk olacak.

Galatasaray'ı her maç sonrası yorumlarımızda irdeliyor düşüncelerimizi sizlere aktarıyoruz. Bu yazıda ise sizlere çok iyi tanıdığım Dortmund'a bakarak maçı önü analizimi yapmak istiyorum.

Dortmund, son yıllarda başarılarını birlikte takip ettiğimiz ve herkesin takdirini kazanmış bir takım. Ancak sarı-siyahlılar bu sezona lig açısından baktığımızda kötü bir başlangıç yaptı ve 8 maçta sadece 7 puan toplayabildi. Mağlubiyet sayısı ise şimdiden 5'e ulaştı. Oysa geçen sezon 34 maçta 7 ondan öncesinde 6 şampiyon olunan iki sezonda 5 ve 3 yenilgi alınmıştı.

Peki Dortmund'un bu durumda olması Galatasaray'ı yenemeyeceği anlamına gelir mi?
Cevap: Kesinlikle hayır.
Alman ekibi sezon başında en büyük kozu Lewandowski'yi kaybetmesine rağmen yine de çok güçlü ve çok iyi oyunculardan oluşan bir kadroya sahip. Jürgen Klopp'un bu sezon en büyük şanssızlığı yaşanan çok sayıda sakatlık ve Dünyak Kupası sonrası takıma geç katılan oyuncular oldu. Ancak şu anda Schmelzer, Nuri Şahin ve Blaszczykowski dışında sakat oyuncu kalmadı. 1 yıldan fazladır oynayamayan İlkay Gündoğan hafta sonu Köln'de ilk kez forma giydi. Reus ve Mkhitaryan gibi çok önemli iki oyuncu da takıma dahil oldular.

Dortmund'u Dortmund yapan en büyük özellik, bir nevi “kaos futbolu” olarak adlandırabileceğimiz ne zaman ne yapacaklarının belli olmaması. Takımın uyguladığı müthiş baskı ile kapılan toplar sonrası o kadar hızlı hücuma çıkıyorlar ki, bir veya daha fazla oyuncu aniden rakip kaleci ile burun buruna gelebiliyor. Son Köln maçında rakipten kapılan topun ardından Reus'un Immobile'ye attırdığı gol işte böyle bir ani atak sonrası oldu. Galatasaray savunmasının ve özellikle savunmanın ortasında oynayan ağır Chedjou ve Semih'in böyle ataklar karşısında bocalayacakları kesin. Çünkü Dortmund verkaçlarla orta saha oyuncularını da oyundan düşürerek direnci kırıyor ve rakip savunma çok daha güç durumlara düşüyor. Prandelli'nin bu hızlı hücumlara karşı mutlaka savunma güvenliğini üst düzeyde tutan bir oyun planı hazırlaması gerekiyor. Bunun yanında Galatasaray'ın iyi pas yapamaması ve özellikle hücuma çıkarken top kaptırma zafiyeti Dortmund karşısında da sürerse ağır bir yenilgi kaçınılmaz olur. Sarı-kırmızılı oyuncular top ayağında olan arkadaşlarına pas alternatifi yaratmak için sürekli yer değiştirmek zorundalar. Eğer top ayağında olan oyuncu pas atacak kimse bulamazsa o topların Dortmund'un presi ile kaybedilmesi hemen hemen kesindir.

Peki Galatasaray gol atabilir mi? Bu ihtimal tabi ki var. Dortmund savunması henüz eski kimliğine kavuşmadı. Hummels'in Dünya Kupası sonrası sakatlığı ve henüz formunu bulamaması, Subotiç'in ağır bir sakatlık sonrası sezona başlaması Durm, Sokratis ve Ginter'in de Dünya Kupası sonrası formsuzlukları Dortmund savunmasına zaaflar yaşatıyor. Klopp'un öğrencileri bu nedenle ligde kalelerinde alışılmadık şekilde fazla gol gördüler. Ama Burak'ın tek forvet oynadığı sistemde pozisyon yaratamayan Galatasaray karşısında işleri çok zor olmaz ve iş yine Sneijder'in günlük performansına kalabilir.

Analiz: Hüseyin Özkök 


ARKADAŞINI GETİR 50 TL BİLYONPUAN AL!