comScore

Beşiktaş Beşiktaş

Dev derbiyi kim kazanır?

19 Nisan 2014, Cumartesi 19:10

Sezonun son derbisinde Fenerbahçe ile Beşiktaş karşıya gelecek. Takımlarda kimler eksik? Kim daha avantajlı? İddaa'da hangi seçenekler kazandırır? Barbaros Yıldızlı yorumladı

FutbolArena - Spor Toto Süper Lig'de sezonun son derbisinde Beşiktaş ile Fenerbahçe Atatatürk Olimpiyat stadında karşı karşıya gelecek. Halis Özkahya'nın yöneteceği maç saat 20:00'de başlayacak. 

Fenerbahçe Cephesi
 
Galatasaray'ın kötü performans sergilediği; Beşiktaş'ın da hem yokluk, hem de sakatlıklarla boğuştuğu sezonda artık %99 olarak kabul edilen şampiyonluk Fenerbahçe'nin hak ettiği bir netice oldu. Özellikle ikinci yarının başında Eskişehir, Sivas ve Elazığ'daki puan kayıplarıyla sarsıntılı bir süreç geçirilse de takımın lige geri dönüşü 7 hafta önceki Gençlerbirliği maçında gerçekleşti. Bu periyotta Galatasaray'a kaybedilen derbi dışındaki 6 maçın tamamında oyunda hep büyük üstünlük kurarak galip geldiler. Beşiktaş derbisi de büyük oranda prestij anlamı taşıdığı için çok fazla teknik, taktik konuşulacak bir hava olmadı hafta içinde. Kaldı ki, Aziz Yıldırım'ın içinde bulunduğu durum ve önümüzdeki haftaki Rizespor maçında "seyircisiz oynama" cezasının alınması keyifleri kaçırdı. 
 
Kimler oynamayacak? Geçen hafta 5 cezalı vardı takımda. Emenike, Gökhan Gönül, Mehmet Topal, Bekir ve Emre Belözoğlu. Bu oyuncuların cezası bitti. Webo, Egemen ve Cristian sakat. Holmen kadroda yok. 

Beşiktaş Cephesi
 
Lokomotiv Moskova'dan gelen Bilic için sezon başı yazdığım bir yazıda "sabır" kelimesini kullanmıştım. Daha ilk yılında yokluklar içinde, rakiplerinin iki kat gerisinde bir bütçeyle başarılı olamamasını da doğal olarak herkes gibi beklemiştik. Fakat lig öylesine tuhaf bir hal aldı ki, şampiyonluk kadar önemli olan lig ikinciliği yarışında Galatasaray'ın beklenmedik performans düşüşü Beşiktaş'ın belki de uzun süre sonra son 4-5 hafta ligden kopmamasını sağladı. Beşiktaş'ı bir anlamda yarışa ortak eden de Galatasaray oldu. Her ne kadar birçok olumsuzluk yaşansa bile son 8 maçta kaybedilen puan sayısı 12. Bu 12 puan içinde "ucu ucuna" verilen maç sayısı da fazla ama Beşiktaş'ın kolej takım havasındaki kadrosunun baskı altındaki maçları kaldıramayışı bir diğer gerçek. Yeni bir final, yeni bir sınav da bu yüzden Fenerbahçe derbisi olacak. 
 
SLAVEN BILIC'IN PLANI
 
Ligde diğer 17 takımın özendiği iki beke sahip olan Fenerbahçe karşısında her teknik direktör gibi Bilic'in öncelikli planı da kanatları bloke edebilmek. Gökhan ve özellikle olağanüstü bir sezon geçiren, performans dışında skora da büyük katkı sağlayan Caner'in kanadını durdurmaya çalışacak Hırvat teknik adam. Bu bağlantıları kesmeyi başardığı andan itibaren de hızlı hücumlarda Olcay ve Oğuzhan'ı kullanarak sonuca gitmek istiyor.  
 
Kimler oynamayacak? Fernandes, Ersan, Muhammed, Ömer Şişmanoğlu, Sİvok ve Holosko sakat. Hafif sakatlıkları bulunan Atiba ve kaleci Tolga'nın durumlarında bir değişiklik yok. 
 
MUHTEMEL İLK 11'LER:
 
Beşiktaş: Tolga, Atiba, Dany, Franco, Motta, Veli Kavlak, Jones, Olcay, Oğuzhan, Gökhan Töre, Almeida
 
Fenerbahçe: Volkan, Gökhan, Kadlec, Bruno Alves, Caner, Mehmet Topal, Meireles, Emre, Kuyt, Sow Emenike
 
- RAKAMLARLA EZELİ REKABET - 
 
Unutulmazlar arasına girdi
Türkiye'de son yıllardaki derbilerde genellikle Beşiktaş-Fenerbahçe maçları unutulmazlar arasındaki yerini aldı. 2005'teki 4-3'lük efsane maçın dışında geçen sezon İnönü'de, bu yıl da Kadıköy'de oynanan her iki derbi de yaratığı heyecanla unutulmazlar arasındaki yerini aldı. Ezeli rekabette son 2 derbide toplam 11 gol atıldı. 
 
İlk golü atan takım 2 kez kaybetti
Derbinin belki de en çarpıcı istatistiği. 14'ü lig, 1'i Süper Kupa ve 1'İ Türkiye Kupası olmak üzere ezeli rekabette oynanan son 16 maçta öne geçen takımlar sadece 2 kez mağlup olurken, 11 galibiyet ve 3 beraberlik aldı. Bu 2 mağlubiyetten birini de geçen sezon İnönü'de santrası yapılmayan golle Fenerbahçe yaşadı. 
 
Beşiktaş'ın derbi kabusu
Siyah beyazlıların son yıllarda en fazla eleştirilen yönlerinden biri de derbi kazanamaması. Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray'a karşı oynadığı son 39 maçta sadece 8 galibiyet alabildi. Bu sezon yine Galatasaray'a 2 maçta da kaybedilirken; Fenerbahçe ile Kadıköy'de oynanan karşılaşma 3-3 berabere bitti. 
 
Son 15 dakikaya dikkat!
Fenerbahçe'nin özellikle sezonun ilk yarısında son dakikalarda attığı gollerle kazandığı maç sayısı fazla. Sarı lacivertliler öte yandan bu sezon ligde kaydettiği 69 golün 19'unu son 15 dakika ve uzatma bölümlerinde attı. Diğer tarafta Beşiktaş ise yediği 27 golün 6'sını yine son 15 dakika ve uzatma bölümlerinde kalesinde gördü. Son 3 maçta Karabükspor, Kayseri ve Konyaspor'dan yenilen 3 gol de son dakikalarda geldi. 
 
İDDAA ÖNERİLERİ
 
2.5 gol altı @ 1.85 | İlk yarı beraberlik @ 2.20
Bilic'in maç önü planlarında hücum seçeneği ilk planda görünmüyor. Silah sayısı da Fenerbahçe'ye göre az çünkü ve bu yüzden önce özellikle skor değişmedikçe ilk yarı risk alan bir Beşiktaş izleyeceğimizi sanmıyorum. E-bilet krizinden ötürü Atatürk Olimpiyat stadında büyük boşluklar olacağı gelen haberler arasında. Bu da saha içi motivasyonunu olumsuz etkileyen bir faktör olacaktır. Bu nedenle son yıllardaki derbilerin aksine daha kontrollü ve sakin bir 90 dakika bekliyorum
 
Kırmızı kart olmaz @ 1.35
Son 33 resmi maçta 22 kırmızı, 187 sarı kart çıksa bile bu kez iki tarafın birden gergin olmadığı gibi Halis Özkahya üzerinde baskı kuracak seyirci yoğunluğu da olmayacak. Daha stresli ve gergin olan taraf Beşiktaş ise buna rağmen 39 haftalık periyodu şu ana kadar 2 kırmızı kartla geçirdi ve Motta ile Jones (o da sertlik) dışında kırmızı karta meyilli futbolcu sayısı çok fazla değil. 
 
DİĞER ÖZEL ETKİNLİKLER
Düşük skor beklentimin yanı sıra iki takım adına gole yakın olduğunu düşündüğüm isimler Fenerbahçe'de Sow'un derbi karnesi ne kadar iyi olursa olsun Emenike'nin formu daha yüksek. Beşiktaş'ta ise son haftalarda yeteri kadar beslenemeyen Almeida'nin verimsizliğinde ortaya çıkan gizli kahramanların başında Olcay Şahan geliyor. İlk gole yakın takım ise daha rahat olan taraf Fenerbahçe. 
 
Emenike gol atar @ 2.10
Olcay Şahan gol atar @ 2.75
İlk golü Fenerbahçe atar @ 1.70
 
Barbaros Yıldızlı

ARKADAŞINI GETİR 50 TL BİLYONPUAN AL!