comScore

Dünya Kupası Haberleri: Rus ve Afrikalı Şovu

20 Haziran 2018, Çarşamba 15:44
Dünya Kupası Haberleri: Rus ve Afrikalı Şovu

Dünya Kupası'nda dün oynanan Polonya - Senegal ve Rusya - Mısır karşılaşmalarının hikayesini Murat Fevzi Tanırlı kaleme aldı. 

FutbolArena - Dünya Kupası'nda H Grubu ve A Grubu'nda Polonya - Senegal ve  Rusya Mısır maçları oynandı. Murat Fevzi Tanırlı, karşılaşmaların hikayelerini paylaştı.
 
POLONYA-SENEGAL

İki takımın forvet hattı Lewandowski, Milik, Sadio Mane, Diouf, Niang gibi çok heyecan verici haldeyken, bu yıldızlara servis yapacak, pozisyon yaratacak oyuncu kimliğine sahip olmamaları maçın seyrini futbol keyfi anlamında kötü etkiledi. Senegal aynı Meksika gibi çok iyi bir kontra örneği sergiledi. Topu rakibe bırakmak durumunda kalmaları Polonya'yı da aynı Japonya'nın Kolombiya karşısındaki durumuna düşürdü. Oyuna hükmetme sıkıntısı yaşadılar çünkü atak organizasyon becerisini sağlayacak oyuncular olmayınca kaptırılan toplar hızlı ataklar olarak kalelerine geri döndü. %57 topla oynayan Polonya ne yaptı diye sorarsınız karşımıza elle tutulur bir sonuç çıkmıyor. Bireysel hatalar ve duran toplar, maçtaki 3 golü belirledi. Hangi hücum organizasyonu ya da gol “gerçekten güzeldi” diye sorsak cevap bulmakta zorlanıyoruz. Bununla birlikte Senegal'ın atletik yapısı, her an sonucu değiştirebilecek ve kendi pozisyonunu kendisi yaratabilecek oyunculara sahip olması önemliydi. Grupta zor gözüken bir rakibe karşı 3 puanla başladı Afrika temsilcisi ve önemli bir avantaj elde etti.
***
MAÇIN FOTOĞRAFI

 
***
MAÇIN ADAMI:
MBAYE NIANG: 9.kez forma giyen 1994'lü oyuncu, 60. dakikadaki golle takımının galibiyetini perçinledi. Seri ve bir o kadar da kontrollü.
***
MAÇIN GOLÜ
MBAYE NIANG: Maçı noktalayan tam bir fırsatçı golüydü. Fiziği kuvvetli ve rakip savunma oyuncuları için markajı zor bir forvet.
 ***
MAÇIN İSTATİSTİKLERİ (FIFA resmi internet sayfası ve OPTA)
- Polonya 1986'da Portekiz'i 1-0 yendikten sonra, Dünya Kupası'nda oynadığı son dokuz maçta da kalesini gole kapatamadı.
- Senegal, Dünya Kupası'nda oynadığı maçların en azından yarısını kazanan sekiz takımdan biri ve bunu başaran tek Afrika takımı oldu.
-Şutlar: Polonya 10(5) Senegal 8(4)
-Korner ve ofsaytlarda skorlar aynı: 3-3
-Topa sahip olma: %57-%43
-Koşu mesafeleri 110 km-107 km.
-Sarı kartlar: 1-2
Faul: 8-15
***

HAKEM

Bahreynli hakem Nawaf Shukralla maçın genelinde iyi bir yönetim gösterdi. Senegalli oyuncuların duran toplarda birbirlerini çekmelerini tespit etseydi uyarabilirdi.
***

MAÇIN KALİTE NOTU: 7 (Kupa heyecanı ve önemli
forvetlerin yeşil zeminde yer alması açısından güzeldi. Senegal'in sürati ve arzusu maçı daha çok istediklerini gösteriyordu. Maçın galibinin kim olacağının merakı son ana kadar belli değildi. Lewandowski'nin bu kadar etkisiz olduğu bir maç son dönemde pek hatırlamıyorum )
***
SEYİRCİ SAYISI: 44.190 – Spartak Stadyumu (Moskova )
***
SON SÖZ: En dengeli takımların yer aldığı grupta avantaj Senegal'e geçti. Japonya'yı yenme ihtimalleri yüksek. Kolombiya maçı daha zor geçecektir.
***


GRUPLARDA 2. MAÇLARIN İLKİNDE RUSYA ŞOVU…
“Rusya grubundan zor çıkar hatta gol sıkıntısı çeker” görüşü turnuva öncesi çok hakimdi. Şimdi neredeyse Dünya Kupası tarihinin “en”lerine geçecekler. Rakiplerin zor ya da kolay olduğundan bağımsız neticede 2 maçta 8 gol attılar. Bu kadar kısır skorlu geçen maçlar varken bol gollü iki maç keyifliydi. Futbol seviyesi evet çok iyi değildi belki ama bu işin meyvesi gol ise Rusya maçlarında yeterince coşkuyla yaşandı. Ev sahibi atmosferi de farklı tabii ki.
***
Rusya'nın en önemli oyuncusu Dzagoev derken, onun yokluğunu aramamaları ilginç oldu. Teknik direktör Cherchesov'un defans ve orta alan oyuncularından gerek tecrübesizlik gerek de uyum sorunu yaşama ihtimalleri, turnuva öncesinde kendi seyircilerine yapılan ankette bile %40 çıkamayız” dedirtir nitelikteydi. Ama Golovin, Samedov, Cheryshev, Dzyuba, Smolov gibi öndeki oyuncular bu dezavantajları kapatacak nitelikte performans sergilediler.
***
İran ise Salah'ın ilk 11'de olmasıyla özgüveni artmış şekilde çıktığını belli etti ancak Salah'tan beklenen oyunu ve takımın genel oyunu örtüşmedi bir türlü. İlk yarı golsüz ama her iki takım adına da karşılıklı ataklarla geçti. Kıvılcım bekleniyordu. Ama o kıvılcım Rusya'dan geldi. Treziguet ve Salah'ın birkaç pozisyonu vardı ama kayda değer değildi. Salah'ın penaltısı teselli oldu ve VAR yardımı doğruydu.
***
MAÇIN FOTOĞRAFI

***
MAÇIN ADAMI:
DENIS CHERYSHEV: İlk maçta Golovin, bu maçta da Cheryshev faktörü etkili oldu. Rusya'nın baskın oyununda önemli faktördü.
***
SALAH NASILDI?
Ülkesini son saniye penaltısıyla Dünya Kupası'na getiren Salah, sakatlığı nedeniyle Uruguay maçında yer alamamıştı. Final niteliğinde denecek maça hazırlandı ancak sakatlık etkisiyle sezon içerindeki Salah'ın aktifliğini, yaratıcılığını, şık çalımlarını göremedik. Kalabalık Rusya defansı arasında o da kayboldu.

***
MAÇIN GOLÜ
CHERSHEV: Maçın kırılma anıydı. Temiz vuruş derler ya, aynen o nitelikte şık bir vuruşla skoru 2-0'a getiren golü attı.
***
MAÇIN İSTATİSTİKLERİ (FIFA resmi internet sayfası ve OPTA)
-Rusya 11'de 3, Mısır ise 13'de 1 şut isabeti sağladı.
-Kornerler 7-4 Rusya lehine.
-Maçta ofsayt bayrağı kalkmadı.
-Topla oynama oranları %47 Rusya-%53 Mısır.
-Rusya 115, Mısır 110 km koştu.
-Rusya 11, Mısır 10 faul yaptı, her iki takıma 1'er sarı kart çıktı.
- Suudi Arabistan ve Mısır filelerini toplam sekiz kez havalandıran Rusya, Dünya Kupası tarihinde ilk iki maçında en çok gol atan ev sahibi ülke oldu (1934'teki İtalya'yla eşit).
- 2018 Dünya Kupası'nda oynadığı iki maçta sekiz gol atan Rusya, 2010 Dünya Kupası şampiyonu İspanya'nın o turnuvanın tamamında (7 maç) attığı toplam gol sayısına şimdiden ulaştı.
- Mohamed Salah, Mısır formasıyla Dünya Kupası'nda gol atan üçüncü oyuncu oldu (Abdelrahman Fawzi - 1934 & Magdy Abed El Ghani - 1990).
- La Liga'da son iki sezon sadece iki gol atabilen Denis Cheryshev, Dünya Kupası'nda forma giydiği ilk iki maçta şimdiden üç gole ulaştı.
***
HAKEM
Paraguaylı hakem Enrique Caceres, Salah'ın düşürüldüğü pozisyonda ceza alanı dışında olduğunu düşündü çekmenin ancak VAR imdada yetişti ve doğru şekilde penaltıyı verdirdi. Birkaç sert tartışmada sözle yatıştırmaya çalıştı. Yedek kulübesiyle olan tartışmada ise sarı kartını kullanmalıydı. Kötü yönetim göstermedi ama daha da iyi olabilirdi.
***
MAÇIN KALİTE NOTU: 6 (Rusya'nın ilk maçta 5-0 galibiyetinin getirdiği motivasyon, Mısır'ın kazanma zorunluluğu ortaya her iki kalede de pozisyon yaratmaya gayret eden, hızlı çıkışlarla rakip kaleye giden iki takım profili izlettirdi. Heyecan gayet iyiydi, hele 1-0 sonrası maçın adrenalini de değişti. Her iki takımın koşu mesafelerinden de anlaşılacağı üzere atletik bir maç oldu diyebiliriz. Kalitesi yüksek olmasa da futbol adına güzel bir gündü)
***
SEYİRCİ SAYISI: 64.468 – Saint Petersburg Stadyum(Saint Petersburg)
***
SON SÖZ: Bu sezon yaptıklarıyla dünya futbolseverlerinin kalbinde taht kuran Salah, ülkesini Dünya Kupası'na taşımanın gururunu da yaşadı. Tarihe geçtikleri bir yıl oldu 2018. Her ne kadar erken veda ediyor olsalar da iki maçta da iyi mücadele örneği gösterdiler. Ruslar mı? İki maçta 8 gol. Uruguay maçı ayrı bir merak uyandıracak. Heyecanla bekliyoruz.
 

ARKADAŞINI GETİR 50 TL BİLYONPUAN AL!