comScore

Galatasaray Galatasaray

Galatasaray önümüzdeki sezon Avrupa Kupalarına katılamayabilir!

09 Ekim 2015, Cuma 17:40
Galatasaray önümüzdeki sezon Avrupa Kupalarına katılamayabilir!

Sarı Kırmızılıları Avrupa Kupalarına katılamama tehlikesiyle karşı karşıya bırakan hatalar nelerdi?

FutbolArena Detay - Galatasaray, önümüzdeki sezon UEFA'nın düzenleyeceği Avrupa Ligi ve Şampiyonlar Ligi gibi uluslararası şampiyonalara katılamayabilir! UEFA'nın Finansal Fair-Play kurallarına uyum gösterilemediği takdirde Cimbom tarihinde ilk defa böyle bir durumla karşı karşıya kalacak. 
 
Peki Cimbom'u bu duruma getiren neydi? Adnan Polat döneminden başlayarak tüm başkanların yaptığı transferleri inceledik. 
 
Adnan Polat dönemi
 
2008-2009 sezonu başı itibariyle görevi devralan Adnan Polat kendisinden önceki dönemlerde uygulanan kemer sıkma politikalarının meyvesini yedi. Polat'tan önce 2004-2005, 2005-2006, 2006-2007 ve 2007-2008 yıllarında 4 sezon boyunca Galatasaray transfere çok az para harcadı. Bu dört sezonda en yüksek bonservisle alınan futbolcu 5 milyon Euro ücretle alınan Cassio Lincoln ve 3.5 milyon Euro'ya alınan Tobias Linderoth'tu. Cimbom bu 4 sezonda rakibi Fenerbahçe'ye göre çok az harcama yapmasına rağmen 2 kez şampiyon olmayı başarmıştı.
 
Polat ise göreve gelir gelmez. 5.5 milyon Euro'ya Milan Baroş'u, 4.5 milyon Euro'ya da Fernando Meira'yı aldı. Bonservissiz Harry Kewell'a yüksek maaş ödenirken, 500 bin Euro'ya kiralanan Morgan De Sanctis'e de yüksek maaş ödendi. Galatasaray maaş bütçesi ilk kez bu sezonda yıldız futbolcuların transferleriyle yükseldi. Buna karşın alınan oyunculardan Baroş ve Kewell aldığı paranın hakkını verirken, Meira da 5.8 milyon Euro'ya Rus kulübü Zenit'e satıldı. Yani Galatasaray maaş bütçesi dışında, bu sezon yaptığı transferlerde ciddi bir zarara uğramadı.
 
Fakat 2008-2009 sezonunda Michael Skibbe ve Bülent Kokrmaz'la sportif başarıya ulaşamayan Galatasaray, 2009-2010 sezonunda beklenti olarak vites yükseltti. Frank Rijkaard'ı başa getiren Adnan Polat, ciddi seviyede transfer harcaması yaptı. Abdul Kader Keita'yı Lyon'dan 7.5 milyon Euro'ya, Elano'yu Manchester City'den 7 milyon Euro'ya alan Cimbom Lucas Neill'i de Everton'dan 840 bin Euro'ya aldı. Giovani dos Santos'u 700 bin Euro'ya kiraladı ve Jo'yu da bedelsiz olarak yine Manchester City'den kiraladı. Atlético Madrid'ten gelen Leo Franco da Galatasaray'a bu sene başında bonservissiz imza atmıştı. Cimbom yıldız oyuncuları kadrosuna katarak maaş bütçesini yükseltmeye devam ediyordu. Bu sezon harcanan 16 Milyon Euro bonservis bedeline karşın, Galatasaray sadece 2 milyon Euro'ya Lincoln'ü Palmeiras'a satabildi. Tüm bu harcamalara karşın başarı yine gelmemişti.
 
2009-20010'da da başarılı olamayan Galatasaray, Adnan Polat döneminde 2010-2011 sezonunda da harcamalarına devam etti. Çıta yeniden yükseltildi. Bu kez 8.5 milyon Euro'ya Zvjezdan Misimovic alındı. Galatasaray o 3 sezon Lincoln, Elano ve Misimovic'e, 3 adet 10 numaraya toplamda 21.5 milyon Euro verdi ve hiçbirinden beklediği performansı alamadı! Bu 3 oyuncuyu kısa süre içinde toplam 9.5 milyon Euro'ya satabildi ve 3 isimden, aldıkları yüksek maaşlar hariç, toplam 12 milyon Euro bonservis zarar edildi!
 
2010-2011 sezonunda Bogdan Stancu'ya 5 milyon Euro, Lorik Cana'ya 4.5 milyon Euro, Yekta Kurtuluş'a 3.750 milyon Euro, Juan Pablo Pino'ya 3 milyon Euro, Emmanuel Culio'ya 2 milyon Euro, Çağlar Birinci'ye 1.5 milyon Euro, Emiliano Insúa'ya kiralama bedeli olarak 750 bin Euro ve Musa Çağıran'a 500 bin Euro ödendi. Bu oyunculardan hiçbir Galatasaray'da başarılı olamadı ve toplamda o sezon tam 29,50 milyon Euro boşa harcandı! 
 
2011-2012 sezonu başında ise, Adnan Polat'ın her geçen gün daha da artan sportif başarısızlığına ve harcamalarına 'dur' denildi. Galatasaray Adnan Polat döneminde her geçen sene daha çok para harcayıp, her geçen sene daha başarısız olmuştu. 2011-2012 sezonu başında göreve gelen Ünal Aysal ise beklenilenen aksine kemer sıkma politikası gütmemiş. Değeri yüksek hisseleri satarak para yaratmıştı. Aysal risk alıp para harcamaya devam etti. Kendi döneminde alması gereken loca ve gişe gelirleri bile Adnan Polat döneminde harcanmış olmasına rağmen, Ünal Aysal ilk transfer dönemini çok başarılı yönetti. 
 
Ünal Aysal dönemi
 
Arda Turan'ı 13 milyon Euro'ya Atletico Madrid'e satan Galatasaray, Lorik Cana karşılığında 6,75 milyon Euro vererek en yüksek bonservisini Fernando Muslera'ya harcadı. Genç kaleci sonraki 4 sezonda Galatasaray'ın her zaman en iyi 2-3 oyuncusundan biri olmayı başardı. Emmanuel Eboué 3.5 milyon Euro'ya Arsenal'den alındı ve ilk 2 senesinde çok başarılı olmasına karşın, düşürülen yabancı kuralı yüzünden son 2 senesinde yedek kaldı ve Galatasaray 2 sezon boyunca ona boşu boşuna maaş ödedi. Sercan Yıldırım 3 milyon Euro'ya alındı ve o sezon yaz transfer döneminin tek başarısız transferi oldu. Albert Riera da 3 milyon Euro'ya alındı. ilk yılında bekleneni veremeyen İspanyol, ikinci sezonunda ve sonrasında beğeni topladı. Tomas Ujfalusi 2 milyon Euro'ya alındı ve çok faydalı oldu. Felipe Melo 1.5 milyon Euro'ya kiralandı, Engin Baytar 1.1 Milyon Euro'ya alındı, Necati Ateş 250 bin Euro'ya transfer edildi! Selçuk İnan, Johan Elmander ve Ceyhun Gülselam gibi oyuncular o sezon bonservissiz olarak transfer edildi. Galatasaray belki de tarihinin en iyi yaz transfer dönemini geçirdi. Ara transfer döneminde 2.5 milyon Euro'ya alınan Yiğit Gökoğlan ise sezonun Sercan Yıldırım ile birlikte iki transfer hatasından biriydi. 23.5 milyon Euro'ya kardosunu sıfırdan yenileyen Cimbom, 15 milyon Euro da Arda ve diğer oyuncuların satışından para elde etti. 
 
Ünal Aysal 2. sezonunda, ilk sezondaki başarıyla birlikte hedef yükseltti. 8.6 milyon Euro'ya Nordin Amrabat, 5 milyon Euro'ya Burak Yılmaz, 3.5 milyon Euro'ya Hamit Altintop, 3.3 milyon Euro'ya Dany Nounkeu da bu dönemde geldi. Felipe Melo rötarlı olarak 1.750 milyon Euro karşılığında tekrar kiralandı, Umut Bulut da 400 bin Euro'ya Fransa'dan sezon başında kiralandı. Gakatasaray yüksek harcamalarına devam ederken, bu kez bonservis geliri elde edilemedi. Satılabilen tek oyuncu Bogdan Stancu 2.5 milyon Euro'ya Orduspor'a gitti. 
 
Galatasaray başarıyla beraber harcamalarına devam etti. Bu sezonun devre arasında da 7.5 milyon Euro'ya Wesley Sneijder alındı ve Drogba da bonservissiz olarak Sarı-Kırmızılılara imza attı. Drogba 1.5 yıllık 10 milyon Euro karşılığında Galatasaray'a geldi. Cimbom bu dönemde hiç olmadığı kadar maaş bütçesini yükseltti. Sarı-Kırmızılılar yaklaşık 60 milyon Euro yıllık oyuncu maaşı ödemeye başladı. Hamit, Muslera, Melo, Sneijder, Drogba, Riera gibi yüksek maaş alan oyunculara bir de Burak Yılmaz ve Selçuk İnan'ın yükseltilen maaşları eklenince Galatasaray Avrupa'nın dev kulüpleri kadar maaş ödeyen bir takım haline geldi. Ancak sorun Galatasaray'ın o maaşları karşılayabilecek kadar gelir elde edememesiydi. Şampiyonlar Ligi'nde o sezon Çeyrek Final oynayan ve ligde yeniden şampiyon olan Galatasaray'da hedef Avrupa'nın sayılı takımlarından olmaktı. Bu yüzden Ünal Aysal da risk almaktan çekinmiyordu. 
 
Ancak 3. sezonda Ligde Şampiyon olamayan Galatasaray, 4. sezonda Avrupada da yükselişini sürdüremeyince ne kadar açıldığını o zaman fark etmiş oldu. 2012-2013 sezonunda Galatasaray'ın sadece bonservis harcaması 30 milyon Euro idi. Bonservis geliri ise onun 10'da 1'i, 3 milyon Euro civarındaydı. 
 
Fakat 2013-2014'te Galatasaray harcamalarına devam etti. 30 milyon Euro'luk bonservis harcamasını 40 milyon Euro'ya çıkardı! 12 milyon Euro'ya Bruma, 6.3 milyon Euro'ya Chedjou, 6.15 milyon Euro'ya Telles, 3.5 milyon Euro'ya Melo, 3.5 milyon Euro'ya İzet Hajroviç, 2.750 milyon Euro'ya Salih Dursun, 2.7 milyon Euro'ya Umut Bulut, 2.5 milyon Euro'ya Koray Günter, 2 milyon Euro'ya Ontivero kim var kim yok, gerekli gereksiz bir sürü oyuncu alındı. Galatasaray kardosu yaklaşık 40 kişiye çıktı ve Sarı-Kırmızılılar bu oyuncuların yaklaşık 15'ine hiç kullanmadan boşu boşuna maaş ödemeye başladı. 
 
Galatasaray'ın 40 milyon Euro harcadığı bu dönemde kasasına giren bonservis geliri ise 1.8 milyon Euro idi! 2013-2014 sezonunda Cimbom şampiyon olamayıp, Şampiyonlar Ligi'nde de Chelsea'ye elenince Ünal Aysal ilk kez frenlere bastı. 2014-2015 sezonunda harcalamarını biraz durduran Galatasaray yine de Tarık Çamdal'a 4.750 milyon Euro, Olcan Adın'a 4 milyon Euro, Yasin Öztekin'e 2.5 milyon Euro, Blerim Dzemaili'ye 2.350 milyon Euro ödedi. O sezon 13.6 milyon Euro bonservis ücreti harcayan Galatasaray sezona kötü başlayınca Ünal Aysal görevini Duygun Yarsuvat'a bıraktı. Duygun Yarsuvat yönetiminin devamı olarak Dursun Özbek'le birlikte Galatasaray yine 2004-2005 sezonundan başlayıp 4 yıl süren kemer sıkma sürecinin bir benzerine başlamış gibi görünüyor. 
 
Dursun Özbek dönemi
 
Galatasaray ilk kez 2015-2016 sezonunda 6.5 milyon Euro harcadı ve 11 milyon Euro bonservis geliri elde etti. Cimbom en son 2004-2005 sezonunda (100. yıl), 11 yıl önce harcadığından çok bonservis geliri elde etmişti. Fakat bu 4.5 milyon Euro'luk gelir, önceki yıllarda harcanan 30-40 milyon Euro'luk giderleri henüz kurtarıyor gibi görünmüyor. Galatasaray bu 4.5 milyon Euro'luk gelirin dışında bu sezon oyunculara ödediği maaşı da yaklaşık 10-15 milyon Euro civarında aşağı çekti. 
 
İlerleyen günlerde UEFA'nın vereceği karar merakla bekleniyor.
 
Sinan Yılmaz

ARKADAŞINI GETİR 50 TL BİLYONPUAN AL!