comScore

Beşiktaş Beşiktaş

Slaven Bilic'in Beşiktaş'ta sonunu hazırlayan 10 hata

25 Mayıs 2015, Pazartesi 15:19
Slaven Bilic'in Beşiktaş'ta sonunu hazırlayan 10 hata

Beşiktaş'ta Slaven Bilic dönemi kapanıyor. FutbolArena, Hırvat teknik adamın 10 bariz hatasını derledi.

FutbolArena Detay - 2008-2009 sezonundan sonra şampiyonluk havasını tekrardan tadan Beşiktaş son haftalara kadar getirdiği şampiyonluk yarışında erken havlu attı. Siyah-Beyazlılar, faturayı Slaven Bilic'e keserek yolları ayırma kararı aldı. Hırvat teknik adam Galatasaray maçı sonrası yaptığı açıklamada sezon sonunda resmen ayrılacağını açıkladı.
 
Peki Slaven Bilic'in Beşiktaş'taki hataları neler?
 
Vodafone Arena'nın inşaatının sürekli uzaması, Beşiktaş'ın her hafta başka bir statta maç yapması ve oyuncuların belli bir bölümünün uzun süre/halen para alamamasının elbette kaçan şampiyonlukta büyük etkisi var.

Şampiyonluk faturasının tamamen Slaven Bilic'e kesilmesi doğru olmayabilir. Bilic sakatlıklar, cezalılar hakem kararları gibi etkenlerden dolayı şanssızlıklar da yaşadı. Ancak Beşiktaş'ın Ağustos ayından 2015'in Şubat ayının sonlarına kadar devam eden oyun kalitesi Mart ayıyla birlikte düşüşe geçmesinde elbette Slaven Bilic'in bariz hataları etkili oldu.
 
İşte Slaven Bilic'in hataları
 
- DERBİ KAZANAMADI
 
2 sezondur Beşiktaş'ı çalıştıran Slaven Bilic toplamda oynadığı 8 derbiden de galibiyet alamadı. Slaven Bilic'in bu derbilerdeki risksiz futbol anlayışı eleştirildi. Bu sezon hem Fenerbahçe hem de Galatasaray'a kendi seyircisi önünde oynadığı 2 maçı da kaybetmesi şampiyonluk yolunda başına iş açtı. Son 10 yılın şampiyonlarının derbilerden minimum 9 puan çıkartması Slaven Bilic'in derbi istikrarsızlığını aci bir şekilde ortaya koydu
 
- FİNAL MAÇLARINI OYNAYAMADI
 
Çok değil, daha 3 hafta öncesine kadar Beşiktaş kalan maçlarını kazandığı takdirde şampiyonluğunu ilan edecekti. Slaven Bilic'in derbilerdeki kötü tablosu bu maçlara da yansıdı. Gaziantep, Akhisar Belediyespor ve Torku Konyaspor maçlarında panik yapan Slaven Bilic, oyuna yaptığı/yapmadığı hamlelerle puan kaybını hazırladı.
 
- TAKTİKSEL ESNEKLİĞİ İYİ KULLANAMADI
 
Taktiksel disiplini sağlasa da taktiksel esnekliği sağlayamadı.Özellikle oyun içinde taktiki değişikliklerde çokça yanıldı. Takım üzerinde büyük oynamalar yapmakta zorlandı. 
 
- DEFANSTAKİ ROTASYONU İYİ KURGULAYAMADI
 
Geçen seneden bu yana defansif kurgu açısından uyumlu bir dörtlü yakalayamayan Slaven Bilic, bu bölgedeki yabancı bolluğundan dolayı sıkıntı yaşadı. Slaven Bilic'in cezalı ve sakatlığı bulunan oyunculardan dolayı savunmada 3 yabancı kullandığı dönemler oldu. Bu sebepten dolayı Trabzonspor maçında Demba Ba yedek bekledi. Sezon öncesinde takım planlamasında bu bölgeye ağırlık vermedi. Bu sebepten dolayı Necip Uysal'ın stoperde oynatılması birçok kez eleştiri aldı.
 
- TOLGAY ARSLAN'I SÜREKLİ OYUNDAN ALDI
 
Beşiktaş'a devre arasında katılan Tolgay Arslan Liverpool maçıyla birlikte kalitesini göstermeye başladı. Trabzonspor maçında sahanın en iyisi olan Tolgay Arslan, takip eden maçlarda Slaven Bilic'in hışmına uğradı. Galatasaray derbisi dahil olmak üzere son 4 maçta sahanın en iyilerinden biri olmasına karşın sürekli oyundan alındı. Bilic'in Tolgay Arslan'ı oyundan aldığı son 4 maçta Beşiktaş tam 8 puan kaybetti.
 
- CLUB BRUGGE MAÇINDAKİ TERCİHLER
 
Belçika'dan 2-1 mağlup olarak dönen Beşiktaş, rövanş maçına çift forvet ile çıktı. Avrupa Ligi'nde o maça gelene dek 4-2-3-1 sistemiyle mücadele eden Beşiktaş, Brugge maçında ilk golü bulan taraf olsa da gol sonrası orta sahayı rakibine teslim etti. Slaven Bilic tur üstünlüğünü eline geçirmesine rağmen orta alana takviyede bulunmadı. Bilic'in bu kararı Beşiktaş'ı çeyrek finalden etti. Bilic'in sürekli kadro yapısı ile oynaması lige de olumsuz yansıdı. Siyah-Beyazlılar, Avrupa'dan elendikten sonra ligde sadece 3 maç kazanabildi.
 
- TÜRK YARDIMCI HOCA İSTEMEDİ
 
Geçen sezon Önder Özen, takım planlaması ve oyuncu transferi gibi konularda katkı sağlamıştı. Yalçın Ayhan kriziyle takımdan ayrılan Önder Özen'den sonra Slaven Bilic'e Türk yardımcı antrenör önerildi. Ancak yönetimin İbrahim Üzülmez ve İlhan Mansız gibi isimlerle anlaşmasına rağmen Slaven Bilic bu teklife yanaşmadı.
 
- ÇİFT FORVET LİGDE DE BAŞINA İŞ AÇTI
 
Beşiktaş bu sene ligde 6 kez çift forvetle sahaya çıktı. Slaven Bilic, çift forvete alışkın olmayan Beşiktaş'ın ayarlarıyla oynadı. Siyah-Beyazlılar, bu maçların 4'ünü kazansa da Mustafa Pektemek ve Demba Ba ikilisinde ısrar ederek, orta sahanın gücünü düşürdü. 
 
- CENK VE KERİM'E YETERİNCE FORMA ŞANSI VERMEDİ
 
Kayseri Erciyesspor maçında patlama yapan Kerim Frei takip eden haftalarda oyun süresi arttı ancak Bilic hiçbir zaman genç oyuncuya tam olarak güvenemedi. Demba Ba'nın formsuz geçirdiği dönemlerde Cenk Tosun'a çok az süre tanıdı.
 
- EMRE İLE YAŞANAN TARTIŞMA
 
Basına, hakeme ve zaman zaman oyunculara yaptığı itirazlar takıma olumsuz yansıdı. Bazı maçlarda oyundan atılan Slaven Bilic'in Emre Belözoğlu ile girdiği tartışma psikolojik olarak kulübe zarar verdi.

ORHUN ALİCİKOĞLU
 

ARKADAŞINI GETİR 50 TL BİLYONPUAN AL!