comScore

Galatasaray Galatasaray

Murat Fevzi Tanırlı: "Aslan Patron"

25 Kasım 2015, Çarşamba 12:41
Murat Fevzi Tanırlı:

Eski hakem ve Lig TV yorumcusu Murat Fevzi Tanırlı, Süper Lig'de 12. haftanın hakem performanslarını değerlendirdi.

FutbolArena Analiz - Spor Toto Süper Lig'de 12. hafta sona erdi. Eski TFF hakemlerinden ve Lig TV yorumcusu Murat Fevzi Tanırlı, hakemlerin performanslarını yorumladı.

İşte Murat Fevzi Tanırlı'nın bu haftaki yazısı;
KISSADAN HİSSE… AFİYETLE…
 
***
 
“Karınca her sabah erken saatlerde işine gelir ve neşe içinde çalışmaya başlardı. Çok çalışır, üretir ve bunları keyif içinde yapardı.Patronu Aslan, Karınca'nın başında yöneticisi olmadan kendiliğinden bu kadar hevesle çalışmasına çok şaşırırdı. Bir gün kârı ve verimliliği arttırmak için aklına parlak bir fikir geldi. Eğer Karınca, başında bir yönetici bile olmadan bu kadar üretken olabiliyorsa, bir de başarılı bir yöneticisi olsa neler yapardı.
 
***
 
Bunun üzerine, müthiş bir yöneticilik kariyeri olan ve yazdığı raporlarla ünlü Hamamböceği'ni işe aldı. Hamamböceği işe öncelikle “bir saat” alarak başladı. Böylece Karınca'nın çalıştığı saatleri tam olarak ölçebilecekti. İş saatlerinde gevşekliğe müsaade etmeyecekti. Elbette raporlarını düzenleyecek bir sekretere de ihtiyacı olacaktı. Bu nedenle hem telefon trafiğini yönetmek ve hem de arşiv işleri için Örümcek'i işe aldı.
 
***
 
Aslan, gelişmelerden çok memnundu. Hamamböceği'nin hazırladığı raporlar gerçekten harikaydı. Hatta ondan üretim hızını ölçen ve karlılığı analiz eden renkli grafikler de hazırlamasını istedi. Böylece bu raporları ortaklarına sunum yaparken kullanabilecekti.

 
***
 
Hamamböceği, bu raporları üretebilmek için yeni bir bilgisayara ve donanıma ihtiyaç duydu. Artan ekipmanlar için de bir bilgi işlem departmanı oluşturmanın zamanı gelmişti. Bu işleri idare etmek için Sinek'i işe aldı.
 
***
 
Bir zamanlar mutlu, üretken ve rahat olan Karınca bu yeni toplantı düzeninden ve evrak işlerinden yılmıştı. Zamanın büyük bir kısmını sorulan soruları cevaplamak ve evrak işleri yapmakla geçiyordu. Aslan, Karınca'nın bölümünün giderek büyümesinden memnundu. Bölümü daha da büyütmek üzere bir üstyöneticiye ihtiyaç olduğunu düşündü. Ve başkan olarak başarıları ile ünlü Ağustosböceği'ni işe aldı. Kendi rahatına ve keyfine düşkün Ağustosböceği'nin ilk icraatı ofisi rahat edebileceği yeni mobilyalarla döşemek oldu. Tabi ki kendisinin yeni bir bilgisayara, bütçe kontrol ve stratejik verimlilik planı hazırlanması için kişisel bir yardımcıya ihtiyacı vardı. Bunun üzerine eski işyerindeki yardımcısını işe aldı.
 
***
 
Karınca'nın çalıştığı yer giderek kimsenin gülmediği, neşesiz ve mutsuz bir mekana dönüşmüştü. Ağustosböceği, patronu Aslan'ı ortamın ruh halini değiştirecek bir çalışma yapılması gerektiğine ikna etti. Bunun üzerine, Karınca'nın bölümünde olup bitenleri gözden geçiren Aslan, üretimin ve karlılığın dramatik bir şekilde düştüğünü farketti. Hemen, son derece itibarlı ve iyi tanınmış bir Danışman olan Baykuş'u sorunu çözmesi için işe aldı.Baykuş, Karınca'nın departmanında 3 ay geçirdi. Bu hummalı çalışmanın ardından ciltlerce süren muhteşem bir rapor yazdı. Raporun sonucu şuydu: “Departmanda aşırı istihdam” vardı.
 
***
 
Aslan, raporu inceledikten sonra dramatik bir karar verdi. Ve, elbette, ilk olarak negatif tavırlarıyla dikkat çeken, mutsuz ve çalışma isteğini kaybetmiş olan Karınca'yı işten çıkardı…
 
***
 
TEŞEKKÜRLER…

Sevgili Hamza Hamzaoğlu, Türk futboluna kattığın değer, centilmenlik, beyefendilik, samimiyet ve hoşgörü için teşekkürler… Futbol kültürümüz adına pek çok davranışınızın örnek alınması gerektiği aşikar. İlk 8 hafta boyunca ekranlarda herhangi bir yöneticisini veya temsilcisini göremediğimiz G.Saray'ın sıkıntılı sürecinde hem fahri başkanlık hem basın sözcülüğü hem de teknik adamlık yapmaya gayret ettiğinizi biz futbolseverler olarak gördük…İnşallah hak ettiğiniz yerlerde 1 sezona sığdırdığınız 3 kupa gibi başarıyla dolu kariyerinize devam etmeniz dileğiyle…
 
***
 
LİDER (!) TÜRKİYE… 12 HAFTADA TOPLAM 21 TEKNİK DİREKTÖR…

Geçtiğimiz haftaya girerken Avrupa'nın büyük ligleri ile yüce yurdumun 2 büyük ligindeki sezon başından bu yana malum tablo aşağıda yer almaktadır. Fazla söze gerek yok. Buyrunuz:

 
SÜPER LİG'DE TEKNİK DİREKTÖR DEĞİŞTİREN/GÖNDEREN TAKIMLAR
1-Galatasaray-Hamza Hamzaoğlu 
2-Trabzonspor -Şota Arvaladze
3-G.Birliği-Stuart Baxter 
4-Mersin İY -Mesut Bakkal
5-Sivasspor-Sergen Yalçın
6-Eskişehirspor - Skibbe (1. Gönderilen)
7-Eskişehirspor - İsmail Kartal (2.Gönderilen)
 
***
 
PTT 1.LİG'DE TEKNİK DİREKTÖR DEĞİŞTİREN TAKIMLAR-12 Takım
1-Karabükspor-Hüseyin Kalpar
2-Elazığspor-Bayram Bektaş
3-Alanyaspor-Erhan Altın (1.Gönderilen)
4-Alanyaspor-Mustafa Camutak (2.Gönderilen)
5-Balıkesirspor-Erkan Sözeri (1.Gönderilen)
6-Balıkesirspor-Muhammet Yılmaz (2.Gönderilen)
7-K.Erciyesspor-Alaaddin Demirözü
8-Giresunspor-Sefer Yılmaz
9-Denizlispor-Mehmet Altıparmak
10-Yeni Malatyaspor-Yücel İldiz
11-Şanlıurfaspor-Engin Korukır
12-Karşıyaka-Cüneyt Dumluğınar
13-Boluspor-Özcan Bizati
14-Adanaspor-Eyüp Arın
 
***
 
PREMIER LİG
1-Sunderland-Dick Advocaat
2-Liverpool-Brendan Rodgers
3-Aston Villa-Tim Sherwood
 
***
 
LA LIGA
1-Soceidad-David Moyes
2-Levante-Lucas Alcaraz
3-Las Palmas-Paco Herrera
 
***
 
BUNDESLIGA
1-Mönchengladbach-Lucien Favre
2-Hoffenheim-Markus Gisdol
 
***
 
FRANSA 1.LİG
1-Marsilya-Marcelo Bielsa
2-Lille-Herve Renard
 
***
 
SERIE A
1-Sampdoria-Walter Zenga
2-Carpi-Fabrizio Castori (1. Gönderilen)
3-Carpi-Sannino (2. Gönderilen-Not-Tekrar Fabrizio Castori'ye döndüler)
4-Bologna-Delio Rossi
5-Palermo-Davide Ballardini
 
***
 
HAFTANIN HAKEMLERİ…

Akhisar Bld-Bursaspor (Hakem Sarper Barış Saka)
Maçın Bursaspor açısından dikkat çeken noktası, Akhisar kalecisinin degajından gelen tek topla gol yiyecek bir defans ve zamanlama hatasına sahip olmaları ve kaleci Mert'in de çok kötü gününde olması idi. Süper Lig'deki ilkleri yaşayan hakemlerden Sarper Barış Saka'ya da hoş geldin diyelim. İlk maçında gayet başarılı bir yönetim sergiledi. Penaltı tartışmaları olan pozisyonlarda devam kararları doğruydu. Bundan sonraki karşılaşmalarında başarılar diliyorum. Diğer yandan, Süper Lig'deki ilk deneyimi yaşayan hakemler için Akhisar Bld.'nin maçlarının daha çok seçiliyor olmasındaki ana sebeplerden biri de kulübün teknik adamından futbolcusuna genel centilmenlik çizgilerinin rolü büyük. Onlara da bu desteklerinden ve yaklaşımlarından dolayı teşekkür etmek gerek.
 
Hakemin Notu: 8.4
 
***
 
Mersin İY-Fenerbahçe (Hakem Alper Ulusoy)
Fenerbahçe'nin beklenen, özlenen ve kadro yapısı itibariyle istenilen oyunlarından birini “oynadığı gibi” gözüken 90 dakika süresince zaten Mersin İY takımı ne istek ne de motivasyon olarak sahada vardı. Nakoulma ve Welinton gibi takımın başarısında büyük rolü olan 2 oyuncunun da maçın başında sahada yer almaması Fenerbahçe defansının da uzun süre rahat olmasını sağladı. Alper Ulusoy, bu sezonki başarılı çizgisinde yönetimlere devam ediyor. Kırmızı kart kararı doğruydu.  Maçla ilgili şu notu da ekleyelim. Fenerbahçe, G.Saray, Beşiktaş gibi takımlar seviyesindeki oyuncuların artık amatör futbolcular gibi her ofsayt SANDIKLARI pozisyonda çığırtarak yardımcıya dönüp “Hocaaaa, ofsayt kaldırsana” basitliğinden ve işgüzarlığından Allah aşkına kurtulun yahu! Utanmıyor musunuz acaba maçın tekrarını izleyip ofsayt olmadığını gördüğünüzde! 
 
Hakemin Notu: 8.4

***
 
Kayserispor-Kasımpaşa (Hakem Suat Arslanboğa)
Kayserispor'da Fenerbahçe maçıyla başlayan oyun olarak yükseliş, sonraki maçlarda yavaş yavaş skora da yansımaya başlamıştı. Özellikle iç sahada sezonun en kötü performanslarından birine sahip olmalarının (sadece 2 puan) etkisiyle bu şanssızlığı da kırmak istiyorlardı. Kasımpaşa açısından da zor bir maçtı. Golsüz biten 90 dakika hakemler açısından başarılı geçti.
 
Hakemin Notu: 8.4

***
 
Galatasaray-Antalyaspor (Hakem Ali Palabıyık)
Geçen sezon sizlere sürekli övgüyle bahsettiğimiz ancak bu sezona iyi başlayamayan ve her maçında önemli hatalar yapan Ali Palabıyık, form tutmaya başladı ve eski günlerine dönüyor diyebiliriz.  3-3 biten maçın bu denli seyir zevkinin yüksek olmasında ve kritik anlardaki kararlarında başarılıydı. Penaltı kararı doğruydu. Yardımcıları ile uyumu ve işbirliği de gayet iyiydi. Oynatma isteği ve soğukkanlılığı da eski günlerindeki gibiydi.
 
Hakemin Notu: 8.4

***
 
Konyaspor-Eskişehirspor(Hakem Onur Karabaş)
Geçen yıl Süper Lig'deki siftah sezonunun ardından bu sezonki ilk Süper Lig düdüğünü çalan Onur Karabaş'ın şeklen kritik hatası yoktu. Ancak maç içersinde gerek oyunu okuma, gerek de oynatma konusunda eksiklikler göze çarptı. Faullerdeki zamanlama değerlendirmeleri ve avantajı oynatıp oynatmama tereddütleri oyunun çok durmasına da neden oldu. İlk maç heyecanına verelim. 
 
Hakemin Notu: 8.0
 
***
 
Osmanlıspor-Ç.Rizespor(Hakem Özgür Yankaya)
Her iki takımın da maçın belli bölümlerinde pozisyon buldukları ve heyecanı sürekli olan bir 90 dakika oldu. Kweuke'nin güzel golüyle sonuçlanan maçta Özgür Yankaya doğru kararlarıyla başarılı bir yönetim sergiledi. Rize'nin ofsayt, Osmanlıspor'un da faul nedeniyle iptal edilen gollerinde kararlar doğruydu. 
 
Hakemin Notu: 8.4
 
***
 
Trabzonspor-G.Birliği (Hakem Halis Özkahya)
El Kabir'in yokluğunda G.Birliği hücumda etkilenir diye düşünürken, her iki yarıda da buldukları fırsatlara ve kaçırdıkları pozisyonlara bakınca Avni Aker'den puansız dönmeyi haketmediklerini söyleyebiliriz. Ancak futbolun cilvesi Mehmet Ekici'nin son saniyelerdeki golü sıkıntılı Trabzonspor'a 3 puan getirdi. Yine de hem Mehmet Özdilek'i, hem de sezon başından bu yana kurtarma yüzdesi ligin en iyisi olan kaleci Hopf'u kutlayalım. Sezonun en çok faul yapan takımı G.Birliği ile yine çok faul yapanlar listesindeki Trabzonspor'un maçında Halis Özkahya ile ekibi gayet başarılı 90 dakika çıkardılar.
 
Hakemin Notu: 8.4
 
***
 
Beşiktaş-Sivasspor (Hakem Hüseyin Göçek)
Okan Buruk'un gelişiyle ilk galbiyetini 15 hafta sonra alan Sivasspor, Eneramo, Aatıf ve Burhan gibi etkili oyuncularıyla lidere konuk oldu. Atiba'nın penaltı pozisyonunda Adem'in hem ayakla hem de elle temasları var. Penaltı doğru. Maçın son anlarında Sivasspor lehine verilmesi gereken bariz penaltı pozisyonu ise ilave yardımcı Çağdaş Altay'ın çok net önünde ve hakeme yardımcı olması gerekirdi. Atlandı. Diğer yandan Quaresma'nın da maçı kartsız tamamlamış olması hakemin en önemli hatalardan biriydi.Kendisine yapılan faulü hakemin görüp görmemesi, cezayı Quaresma'nın kesmesini elbette ki gerektirmez. Hem yaptığı faulün kırmızı karta kadar gidecek olması, hem de sonrasındaki gözlük işareti nedeniyle cezasız kalması hataydı.
 
Hakemin Notu: 7.9
***
 
Gaziantepspor-Başakşehir (Yaşar Kemal Uğurlu)
Bu sezon gerek soğukkanlılığı, gerek oyuncu diyalogları, gerekse de oyunu oynatma isteği ile beğendiğim hakemlerden Yaşar Kemal Uğurlu başarılı bir 90 dakika çıkardı. Birkaç sert faul olan pozisyon vardı belki kart çıkmasını düşünenler olabilir ancak maçın genel seyri ve centilmenlik seviyesi gerektirmezdi. Maçı 2 sarı kartla tamamladı ve 90 dakika boyunca kendini göstermeden keyifli bir maç izlettirdi. 
 
Hakemin Notu: 8.4
 
***
 
HAKEM NOTLARI HAKKINDA

Okuyucularımızdan gelen sorular nedeniyle bir açıklama yapayım. Şu anda ülkemizde resmi olarak hakemlere uygulanan not sisteminde puanlama 8.4 üzerinden başlamaktadır. Bir hakem, siyah-beyaz hata olarak tanımlanan “kırmızı kartla atmama, bariz gol şansını yanlış değerlendirme, penaltıyı görmeme veya yanlış penaltı verme, içeriye giren topu gol vermeme” örneklerindeki gibi hatalar yaptıklarında notlarından direkt olarak 0.5 puan düşülmekte, dolayısıyla bu tarz bir hatada otomatik olarak notları 7.9'a düşmekte, diğer hataları da eklendiğinde puanı daha da düşebilmekte ve genel yorum olarak başarısız bir maç geçirmiş gibi değerlendirilmektedir. 
 
Siyah beyaz hata sınıfında hataları yok ise, yaptığı hata türüne göre 0.1 puan sırasıyla düşmekte ve GENEL TOPLAMDA da bu hatalara rağmen  8.00 altına da düşmemektedir. 
 
***
 
Avrupa kupalarındaki temsilcilerimize başarılar dilerim. Şansları bol olsun.
 
 
Murat Fevzi Tanırlı
Twitter: @mftanirli

ARKADAŞINI GETİR 50 TL BİLYONPUAN AL!