comScore

Fenerbahçe Fenerbahçe

Pereira'nın eleştirilemeyeceği 5 nokta

28 Kasım 2015, Cumartesi 09:01
Pereira'nın eleştirilemeyeceği 5 nokta

Fenerbahçe'nin Portekizli teknik adamı bu sezon çok eleştirilse de övgü toplaması gereken yönleri de var. Bunları sizler için derledik.

FutbolArena Analiz – Sezona büyük beklentilerlegiren Fenerbahçe son dönemde iyi sonuçlar alsa da teknik direktör Vitor Pereirailk günden bu yana oldukça büyük eleştiriler aldı. Yaptığı hataların yanındaPortekizli teknik adamın olumlu yönleri ve haklı mazeretlerinin olduğu bazıkonular da vardı. İşte bunların içinden öne çıkanlar:

1- Forvet eksikliği nedeniyle istediği düzenioynatamaması

Vitor Pereira daha Fenerbahçe'ye geldiği ilkgünlerde çift forvetli oyun sistemini benimseyeceklerini ifade etmişti. VanPersie henüz oynayacak seviyeye gelmediğinden ilk hazırlık maçlarındaFernandao-Sow ikilisini forvette görmüştük. Bazen de Diego'yu forvet gibikullanarak Fernandao-Diego ikilisini oynatmıştı. Ancak transferin bitimine çokkısa bir süre kala Sow'un satılması ve yerine forvet alınmaması Pereira'nınelini, kolunu bağladı. Fenerbahçe, Sow satılana kadar resmi maçlarda da çiftforvet oynuyordu ama Senegalli gidince tek forvetli sisteme geçildi. VitorPereire bir maçın ardından röportajında: "Ben çift forvetle oynamak istiyorumama bunun için elimde 3, hatta 4 forvet olması lazım." şeklindeki sözleriyleyönetime de mesaj vermiş oldu. Mevcut kadrosunda sadece 2 forvet oyuncusu olanPereira bu sebeple bu konuda eleştirilemez.

2- Takımın az gol yemesi

Fenerbahçe ligde 12 hafta sonunda sadece 10 golyedi. En son 2011-2012 (12 maçta 9 gol) sezonuda bu kadar başarılı bir defansifistatistiğe imza atmışlardı. Her ne kadar taraftarın Pereira'dan beklentisihücum futbolu olsa da Fenerbahçe, Portekizli teknik adamla oyunun defansifkısmında gelişim gösterdi. Sarı-lacivertli ekip Avrupa Ligi'nde de sağlamsavunmayla başarılı oldu. Kritik Ajax maçlarında 180 dakikayı gol yemedentamamlayan Fenerbahçe, Molde deplasmanında da 2-0 kazanarak turu büyük ölçüdecebine koydu.

3- Kritik maçlarda iyi futbol oynamaları

Son yıllarda ezeli rakiplerine karşı derbilerdekiüstünlüğüyle dikkat çeken Fenerbahçe bu sezon deplasmanda Beşiktaş'a yenildi,evinde Galatasaray ile berabere kaldı. Ama sarı-lacivertli ekip bu ikimücadelede de iyi futbol oynadı. Beşiktaş karşısında belki de sezonun en iyifutbollarından birisini ortaya koyan Fenerbahçe hakem kararlarının da etkisininolduğu mücadeleyi şanssız şekilde kaybetti. Galatasaray mücadelesinde de 1-0öndeyken önemli fırsatları gole çeviremedi ve son bölümlerde yediği baskınınardından kalesinde golü gördü. Avrupa Ligi'nde daha ilk maçta evinde Molde'yeyenilen Fenerbahçe için grupta işler daha en başta zora girmişti. Artık hatalüksü yoktu. İkinci mücadelede de Celtic deplasmanında erken yedikleri gollerle2-0 geriye düştüler. Ama Fenerbahçe kalan sürede çok iyi futbol oynadı vegalibiyeti kaçırdı. Ardından çıkılan kritik Ajax mücadelesinde golü son anlardabulsa da maç boyunca etkili bir oyun ortaya koydu. Deplasmanda Ajax'tan 0-0'lıkberaberlikle dönüp rakibine karşı grupta avantajı elde eden sarı-lacivertlilerson olarak da suni çimde ve sağanak yağmurda oynanan zorlu Molde deplasmanında2-0'lık skorla kazandı.

4- Formayı adaletli dağıtması

Fenerbahçe'de yıllardır en büyük problem takımıniçindeki tecrübeli isimlerin futbol takımını yönetir hale gelmesiydi. Bazıoyuncular formsuz da olsalar takımda kalmaya devam ediyor, bazıları da ilk 11çıkıyordu. Bu sezon başında Bekir, Emre Belözoğlu, Egemen ve Selçuk Şahin gibiisimlerle yolların ayrılması bir mesajdı. Bu oyunculardan özellikle Emre takımdakalması durumunda fayda sağlayabilecek bir oyuncuydu ama bu isimleri göndererektakımın geri kalanına da bir mesaj verilmişti. Teknik direktör Vitor Pereira bumesajı sezon içinde de sürdürdü. Caner'in cezasının bittiği dönemdeperformansını beğenmediğinde yerine Hasan Ali'yi oynattığı oldu. Sağ bekteyıllardır Türk futbolunun değişmez ismi olan Gökhan Gönül sakatlıktan uzun süreönce dönmesine rağmen Şener'den formayı almak için çok bekledi. Stoperde BrunoAlves gibi bir tecrübe abidesi varken Portekizli futbolcunun formsuz olduğudönemde yerine Abdoulaye Ba oynadı. Kaleci Volkan iyi bir sezon geçirmesinerağmen Avrupa Ligi maçlarında Fabiano'ya şans verdi. Performansını beğenmediğiNani'yi Osmanlıspor maçı kadrosuna almadı, Konyaspor karşısında da yedekbıraktı.

5- Van Persie krizini uzatmadı

Fenerbahçe'nin bu sezon yaşadığı en büyüksorunlardan birisi Hollandalı yıldızı ile teknik direktör Vitor Pereira'ninarasındaki gerilimdi. Takıma geç katılan Van Persie'nin fiziksel olarak hazırhale gelmesi zaman aldı. Sahadaki performansıyla da çok olumlu bir görüntüçizmeyen tecrübeli forvet birçok maçta yedek bırakıldı. Ancak bu durum bir sorunolmaktan çıkıp krize dönüştü. Vitor Pereira bu krizi Van Persie'yi daha fazlaoynatarak çözdü. Diğer taraftan Molde deplasmanında zorlu saha şartlarını önesürerek Hollandalı futbolcuyu ona mantıklı bir gerekçe sunarak yedek bıraktı. İçsahadaki Konyaspor karşılaşmasında da Van Persie ile Fernandao'yu ilk 11'debirlikte oynatmıştı. Böylece Brezilyalı santrforunun da maç ritminikaybetmemesini sağladı.

Haber: Rıdvan AKSU


ARKADAŞINI GETİR 50 TL BİLYONPUAN AL!