comScore

Fenerbahçe Fenerbahçe

Fenerbahçe'yi son 5 sezonda çalıştıran Teknik Direktörleri inceledik

06 Ekim 2015, Salı 19:50
Fenerbahçe'yi son 5 sezonda çalıştıran Teknik Direktörleri inceledik

Fenerbahçe 3 Temmuz'un ardından, son 4 sezonda 3 farklı teknik adamla çalıştı. Ve 5. sezona Vitor Periera ile girdi. Peki bu teknik adamlardan en başarılı hangisiydi?

FutbolArena Analiz - Fenerbahçe son 4 sezonda 1 Şampiyonluk, 2 Türkiye Kupası, 1 Süper Kupa ve bir de Avrupa Ligi'nde yarı final başarısı elde etti. Bu başarıların altındaki imzalar kimlere aitti? 

Sondan başlayacak olursan, 2015-2016 sezonuna büyük umutlar ve beklentilerle giren Fenerbahçe, Teknik Direktörlük koltuğuna Vitor Pereira'yı getirdi.
Pereira'dan kötü başlangıç

Portekizli teknik adam Fenerbahçe'nin başında geçirdiği ilk 12 maçında ciddi şekilde eleştiriliyor. Pereira bu 12 maçta 5 galibiyet 4 beraberlik ve 3 de mağlubiyet aldı. 19 puan topladı. Maç başı puan ortalaması 1.58. Takımı 18 gol attı 16 da gol yedi. Hem gol atan hem de yiyen bir Fenerbahçe izledik.  

İsmail Kartal'ın karnesi 

Pereira'dan önce Fenerbahçe'yi 2014-2015 sezonunda çalıştıran İsmail Kartal da yoğun eleştirilerden nasibi almıştı. Peki, Kartal'ın Fenerbahçe'si nasıldı? 

Takımının başında 46 maça çıkan İsmail Kartal, bu maçlardan 30 galibiyet 10 beraberlik ve 6 mağlubiyet aldı. Maç başı 2.17 puan ortalamasını yakaladı. 85 gol atan Kartal'ın takımı 42 de gol yedi. Maç başına 1.85 gol attı ve maç başına 0.91 gol yedi

Ligde 74 puan toplayan Kartal'ın takımı olumlu istatistiklere rağmen sezon başındaki Süper Kupa hariç, kupa kazanamadı. 

Ersun Yanal'ın hücum farkı 

İsmail Kartal'dan önceki dönem 2013-2014 sezonunda Fenerbahçe'yi çalıştıran Ersun Yanal ligde Şampiyonluğa ulaştı. Takımının başında 40 maça çıkan Yanal, İsmail Kartal'dan farklı olarak Arsenal ve Salzburg'a karşı Şampiyonlar Ligi ön elemesinde 2'şer maç oynadı. Yanal 40 maçta 26 galibiyet, 6 beraberlik ve 10 mağlubiyet aldı. Maç başına 1.95 puan ortalaması yakaladı. Ersun Yanal'ın takımı ayrıca 40 maçta 79 gol attı 43 gol yedi. Maç başına neredeyse 2 gol ortalamasını sağladı. Öte yandan maç başına 1.075 de gol yediler. 

Aykut Kocaman'ın takımı 

Aykut Kocaman son yıllarda Fenerbahçe'yi en uzun süre çalıştıran teknik direktör oldu. 3 yılda 151 maça çıkan Kocaman, 90 galibiyet 31 beraberlik ve 30 da mağlubiyet aldı. Takımı bu maçlarda toplam 282 gol attı. 156 gol yedi. Aykut Kocaman'ın Fenerbahçe'de maç başı puan ortalaması 1.99. Maç başı gol atma ortalaması 1.87, gol yeme ortalaması ise yaklaşık maç başı 1 gol. 

Bence en başarılı...

Kocaman'ın Şampiyonlar Ligi ön elemesi ve Avrupa Ligi maçları olarak tam 22 Avrupa maçı olduğu da çok önemli bir ayrıntı. Buna rağmen bu çok sık aralıklı 151 maçlık seride çıkarılan 1.99 puan ortalaması 2 kupada mücadele eden Ersun Yanal ve İsmail Kartal'a göre bence onu daha değerli kılıyor. 

Ersun Yanal'ın 74 puanlı şampiyonluğunda önemli bir şansı olarak, Galatasaray ve Beşiktaş'ın kötü bir sezon geçirmesi de hesaba katılmalı. Nisan ayında şampiyon olan Fenerbahçe elbette başarılıydı ancak hem Türkiye Kupasında Fethiyespor'a erken elenmişti hem de Avrupa'da yoktu. Tek kulvarda ve diğer rakipleri kaos içindeyken ilerleyen Ersun Yanal'ın Fenerbahçe'si bence 2. devrenin başındaki puan kayıplarına rağmen, rakiplerinin istikrarsızlığı sayesinde zorlanmadan şampiyon oldu. Fenerbahçe şampiyonluğu garantiledikten sonra da Akhisar mağlubiyeti dışında mağlubiyet yaşamadı ve son 2 maçını da kazandı. İsmail Kartal'ın başarılı puan ortalamasına rağmen, yetersiz gösterilmesi ise bence hem ligin geçen sezon diğer sezonlara oranla daha kalitesiz olmasıyla ilgili, hem de Kartal'ın hiç Avrupa Kupası maçı oynamamasıyla ilgili...  Yani bence son 5 sezonda Fenerbahçe'nin en başarılı teknik direktörü, derbilerdeki beklenden kötü performansına karşın, hem Avrupa, hem Lig, hem de Türkiye Kupası başarılarıyla Aykut Kocaman.

Sinan Yılmaz

ARKADAŞINI GETİR 50 TL BİLYONPUAN AL!