comScore

Fenerbahçe Fenerbahçe

Topuk Yaylası'ndaki sis yönetimsel bir hata

05 Temmuz 2015, Pazar 15:46
Topuk Yaylası'ndaki sis yönetimsel bir hata

Başkan Aziz Yıldırım yönetiminin yaptığı ve kasadan 8 milyon TL gibi bir rakamın çıkmasına sebep olan tesis bu sezon da sis sorunu ile karşı karşıya. 

FutbolArena Analiz - Konumuz Fenerbahçe'nin Düzce'de yer alan yapısal olarak muhteşem, sistemsel olarak problemli Topuk Yaylası. Başkan Aziz Yıldırım yönetiminin yaptığı ve kasadan 8 milyon TL gibi bir rakamın çıkmasına sebep olan tesis bu sezon da sis sorunu ile karşı karşıya. Görüş mesafesinin düştüğü, futbol oynamanın zaman zaman mümkün olmadığı tesis, Bolu dağı ve çevresinin sürekli sis gören iki yerinden birisi ve bu sonuç ilerleyen yıllarda başka takımların tesise kamp için gelmesini de engelleyebilir.

Peki bu sis neden oluşuyor? Sorun tesiste mi yoksa bölgede mi?

Basit olarak durumu anlatmak gerekirse, sorun tesiste bulunan göl. Eğer yüksek rakımlı bir bölgede göl bulunuyorsa, orada sis oluşması normaldir. İşte bu sonucu öncesinde tahmin etmeyen Fenerbahçe yönetimi gölün çevresinde tesisleşince sonucu da yılın 365 günü sis ile burun buruna kalmaları oldu.
 
Bolu'da Koru Otel, Termal Otel gibi çok sayıda futbol takımlarının kamp yaptığı tesisler bulunur. Bu tesislere Gerede Esentepe'yi, hatta Kocaeli'nde bulunan Kartepe'yi de ekleyebiliriz. Sanırım bu arazi seçilmeden önce bu otellerde fizibilite çalışması yapılması en doğrusu olurdu. Bu 4 tesisin de ortak noktası çevrelerinde hatta uzak çevrelerinde dahi göl olmaması ve sis görülme dönemlerinin 365 gün içerisinde yaklaşık 2-3 ay ile sınırlı olması. 
Çünkü hava kütlesi su yüzeyinde hızlı şekilde buharlaşıyor ve sis oluşuyor. İşte bu fiziksel noktayı gözden kaçıran Fenerbahçe yönetimi  Bolu dağı ve çevresinde bulunan iki gölden birisinin kıyısına Topuk Yaylası'nı iliştirdi. Belki tatilciler göl çevresinde mangal keyfi yapar diye düşündüler…

Topuk Yaylası'na 10 kilometre uzakta ise Abant İzzet Baysal Üniversitesi bulunur ve burası da Gölköy adında bir mini barajın çevresinde olduğu için yılın her mevsiminde özellikle sabahları sis altında kalır. Bunu 7 senemi bu okula verdiğim için rahatlıkla söyleyebiliyorum.

Peki nasıl önlenir? Bu sisin önüne geçmek ne derecede mümkün?

Sisler bir doğa olayı olduğu için ve bir dönüşümün parçası olduğundan elbette önlenebilir. Mutlak nemin azaltılması sis oluşumunun önüne geçecektir. Fizikci bir spor insanı olarak şimdi yöntemlerden kısaca bahselim:
 
1- Sisin içersine katı CO2, AgI veya sıvı propanın püskürtülmesi lazım. Bu da pahalı bir yöntem.

2- Kuvvetli higroskopik maddelerin sise püskürtülmesi de başka bir yöntemdir. Bu higroskopik maddeler su buharını yutarlar, sisin damlacıkları bu sayede buharlaşır ve kaybolur.

3- Havayı sis damlacıklarını buharlaştıracak sıcaklığa kadar ısıtmak. Geniş yüz ölçümlü alanlar için epey pahalı ve çözüm olarak az efektiftir. Bu yüzden fazla tercih edilmez. 


Taner Karaman 

ARKADAŞINI GETİR 50 TL BİLYONPUAN AL!