comScore

Süper Lig'e sınırsız yabancı geliyor!

19 Aralık 2014, Cuma 12:50

TFF Ocak ayında yabancı oyuncu konusunda devrim gibi kararlara imza atmaya hazırlanıyor.

FutbolArena Analiz - Türk futbolunun en büyük sorunlarından biri olan yabancı oyuncu sınırı Ocak ayında tarih olacağa benziyor. Yeni düzenlemede en çok dillendirilen düzen yabancı sınırının tamamen kalkması. Ama kriterleri var...

İşte iddia edilen o sistem!
 
Yeni düzenlemeye göre; FIFA sıralamasında ilk 20'de olan ülkelerden istenilen oyuncu transfer edilebilecek. Ancak asıl kriter FIFA'nın listesinde ilk 20'den sonraki ülkeler ile ilgili... Süper Lig kulüpleri, ilk 20'nin dışında kalan ülkelerin ulusal takımlarında görev yapan futbolcularda milli olma sayısına bakacak. Yeni düzenlemede 25 yaşını doldurmuş yabancı futbolcunun en az 5, 30 yaşını doldurmuş futbolcuların en az 10 kez milli formayı giymeleri gerekecek.
 
Bu düzenleme sadece bir iddia. Ancak diyelim ki böyle bir düzenleme gerçekleşti; 2015-2016 sezonundan itibaren geçerli olacak sistemde Süper Lig'de görev yapan birçok futbolcu yeni düzenlemenin kurbanı oluyor.
Gol kralı sisteme uymuyor!
 
Öyle ki; geçen sezonun gol kralı Aatif chahechouhe bile yeni düzenlemeye göre Süper Lig takımlarında forma giyemeyecek. Milli formayı 3 kez giyen Faslı oyuncu, FIFA sıralamasında Fas'ın ilk 20'de olmamasından dolayı sisteme takılıyor. Aatif, Fas Milli Takımı ile 2 kez daha milli olması halinde yeni sisteme uygun bir futbolcu haline geliyor.

Bir örnek;
 
Kayseri Erciyesspor'un golcü oyuncusu Edinho ise 32 yaşında. 5 kez Portekiz Milli Takımı forması giydi. Eğer Portekiz FIFA'nın ilk 20 sırasında yer almasaydı golcü futbolcu belki de Süper Lig'den ayrılmak zorunda kalacaktı.
 
5 büyüklerde forma giyen yabancı futbolcular, bu kriterlere uyarken Anadolu takımlarında en çok sıkıntı çekmesi muhtemel takım ise Torku Konyaspor...
 
İşte olsa yabancı oyuncu düzenlemesine uymayan yabancılar!

Sivasspor
Aatif chahechouhe
Mehdi Taouil 

Gençlerbirliği
Dahlin 
Antal 
 
Karabükspor
Domi Kumbela
 
Çaykur Rizespor
Liban Abdi 
 
İstanbul Başakşehir
Jeremy Perbet
 
Torku Konyaspor
Jagos Vukovic 
Elvis Kokalovic 
Benjamin Fuchs 
 
Akhisar Belediyespor
İbrahima Sonko 
 
Gaziantespor
John Chibuike 
 
Mersin İdman Yurdu
Milan Mitrovic 

ANALİZ: Orhun ALİCİKOĞLU

ARKADAŞINI GETİR 50 TL BİLYONPUAN AL!