comScore

Chelsea Chelsea

2016-2017 sezonunda Chelsea ne yapar?

10 Ağustos 2016, Çarşamba 11:24
2016-2017 sezonunda Chelsea ne yapar?

İtalyan Conte'ye emanet edilen Chelsea'yi mercek altına aldık. Chelsea geçtiğimiz sezon yaşananları unutturabilecek mi?

FutbolArena - Bir önceki sezonu düşme hattının 13 puan üzerinde, 10. sırada tamamlamış olan bir takımı bir sonraki sezon şampiyonluğun en büyük adaylarından birisi olarak göstermek futbolda ender rastlanan olaylardan olsa gerek. Ancak Premier Lig'de taşların fazlasıyla yerinden oynadığı 2015-2016 sezonu sonrası bu sezon yaşanacakları kestirmek o kadar güç olmasa gerek. Bu doğrultuda geçtiğimiz sezonu 10. sırada tamamlayan Chelsea'nin bu sezon şampiyonluğa oynayacağını iddia edebiliriz.

Chelsea yeni sezon hazırlıklarına öncelikle Juventus ve İtalya Ulusal Futbol Takımı'nda kendini fazlasıyla ispatlamış bir teknik adam olan Antonio Conte'yi takımın başına getirerek başladı. Peki kimdir bu Antonio Conte ve bugüne dek neler yapmıştır? Gelin 47 yaşındaki İtalyan teknik adamı mercek altına alalım.
ANTONİO CONTE KİMDİR?

2005 yazında Siena'da yardımcı antranör olarak başlayan teknik adamlık kariyerinin ilk hocalık deneyimini 2006'da Arezzo kulübünde yaşadı. Ardından Bari, Atalanta ve yeniden Siena'yı çalıştıran Antonio Conte, 2008-2009 sezonunda Bari, 2010-2011 sezonunda ise Siena'yı İtalya Serie A'ya çıkarma başarısı gösterdi.

2011-2012 sezonundan itibaren Juventus'u çalıştırmaya başlayan Antonio Conte oyuncuyken efsaneleri arasına girdiği The Old Lady lakaplı Juventus'u tam 3 sezon üst üste Serie A şampiyonu yaparken, 1 kez İtalya Kupası ve 2 kez de İtalya Süper Kupası'nı kazanma başarısı gösterdi.

SİYAH BEYAZLI JUVENTUS'TAN GÖK MAVİLİ İTALYA MİLLİ TAKIMI'NA

Takvimler 2014 ağustosunu gösterirken Antonio Conte'nin siyah beyazlı Juventus'tan gök mavili formasıyla maçlara çıkan İtalya Milli Takımı başına getirildiği açıklandı. Antonio Conte ülkesinin ulusal futbol takımının başında kaldığı 2 senede 25 maçta 14 galibiyet, 6 beraberlik ve 5 mağlubiyet aldı. Bu 5 mağlubiyetin 2'si şu an devam etmekte olan 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası'nda alındı. Bir tanesi grup maçlarının sonuncusu olan ve ülke olarak bizleri de yakından ilgilendiren İrlanda karşısında bir diğeri ise çeyrek final karşılaşmasında son derece ciddiyetsiz kullanılan penaltılar sonrası Almanya karşısında alındı. 

İSTİKAMET CHELSEA

Futbolculuk kariyerinde bir Juventus efsanesi olan Antonio Conte, teknik adamlık kariyer boyunca hep İtalya'da top koşturdu ve hep İtalya'da takım çalıştırdı. Son olarak İtalya ile yaşadığı Avrupa Futbol Şampiyonası tecrübesi sonrası kendi adına bir ilke imza atarak İtalya dışında bir ülkeyi, adayı ve Londra temsilcisi Chelsea'yi tercih etti.

Chelsea'de de 3-5-2 taktiksel dizilişini tercih etmesi beklenen olan 47 yaşındaki teknik adamın elinde Branislav Ivanovic gibi bir sağ bek ve César Azpilicueta gibi bir sol bek olacak. Sağ ve sol beklerin oldukça önemli rol üstlendiği Antonio Conte'nin 3-5-2'sinde bu 2 bekin hazır olmasının yanı sıra, onun çok sevdiği bir durum daha lehine bir gelişme olarak dikkat çekiyor. Kalenin oldukça güven veren bir eldiven olan Thibaut Courtois'ya emanet olmasının yanı sıra savunmada kaptan John Terry ile de sözleşmenin bir sezonluk daha yenilenmesi, Antonio Conte'nin olmazsa olmazlarından olan savunmada tecrübeli bir isim koşulunun da yerine gelmiş olması anlamına gelmekte. Geçtiğimiz sezon perişan bir görüntü çizen Chelsea savunmasını İtalyan teknik adam yeniden toparlayabilir.

ANTONİO CONTE'NİN CHELSEA'Sİ NASIL OLACAK?

Orta sahada ki 5'lide göbekte Nemanja Matic ve Cesc Fabregas'ın yanı sıra yeni transfer N'Golo Kante de oldukça önemli bir role bürünecektir. Kanatlarda eski günlerine döndüğü takdirde muazzam işlere imza atabilecek kapasitede olan ve oynadıkça takımını da çoşturabilecek Eden Hazard'ın yanı sıra tam bir görev adamı olan Willian'ın oynamasına kesin gözüyle bakılıyor. Kanatlarda Pedro ve Victor Moses gibi kadro derinliğini arttıran, rotasyon durumunda yeterli kaliteye sahip olan 2 oyuncunun olduğunu da ekleyelim.

Forvet hattında Diego Costa'nın yeniden golcü kimliğine bürünmesi ve ileri uçta formayı kapması bekleniyor. Diego Costa'nın alternatifi olarak bu sezon kadroya dahil olan 2 transferden biri olan ve rmükemmel bir son vuruş becerisine sahip 22 yaşındaki Belçikalı forvet Michy Batshuayi hakkında net olarak birşey söylemek oldukça güç. Kaldı ki Loic Remy de Chelsea için oldukça yetersiz bir forvet oyuncusu. İşte tam da bu noktada, forvet hattında alternatiflerin yetersiz olmasından ötürü Chelsea'nin en büyük sıkıntıyı bu pozisyonda çekeceğini düşünüyoruz.

CHELSEA'NİN ŞAMPİYONLUK ŞANSI

Antonio Conte, İtalya'da Juventus'un başında geçirdiği 3 sezonda 3 Serie A şampiyonluğu kazanırken, 2 kez İtalya Kupası ve 1 kez de İtalya Süper Kupa zaferi elde etti. Premier Lig'de Sir Alex Ferguson yönetiminde onca kupa kazanan Manchester United bile ligi bu şekilde yalnızca 2 kez 3 şampiyonluk üst üste elde ederek domine etmesine rağmen, söz konusu sezonlarda bu derecesine tüm yerel kupaları toplama başarısı gösterememişti. Bu doğrultuda ada futbolunun çok daha çetin ceviz olduğunu, ligi ve yerel kupaları uzun seneler domine etmenin ne denli zor olduğunu görüyoruz.

Antonio Conte yönetimindeki Chelsea'nin bu sezon yeni yıla tekabül eden ara transfer döneminde geçtiğimiz sezon yaşandığı üzere, 'kümede kalmak' adına transfer yapmayacağına az çok eminiz. Ancak kaptan John Terry'nin sözleşmesini uzatarak savunmada tecrübeli bir stoperi elde tutma stratejisi ile savunmanın göbeğini kısa vadede toparlayamayacağını da düşünüyoruz. Kaldı ki forvet rolünde yazımızda belirttiğimiz yetersizlikler hali hazırda yadsınamaz bir gerçek. Transfer döneminin bitmesine 3 hafta daha var. Kadroya kimler dahil olur, şu an bunu kestirmek zor ancak mevcut kadroyu baz alarak bir yorum getirmek gerekirse, Chelsea bu sezon son ana dek şampiyonluğa oynar ancak son düzlükte yarıştan kopar ve Premier Lig'i 2. yahut 3. sırada tamamlar.

ARKADAŞINI GETİR 50 TL BİLYONPUAN AL!